Belgrad Gezilecek Yerler

1. Belgrad Kalesi – Kalemegdan Fortress
Belgrad Kalesi; Tuna Nehri ve Sava Nehri’nin kesiştiği yerde kurulmuş. Belgrad Kalesi, Kanuni Sultan Süleyman zamanında 1521 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılmış ve 1 aydan daha kısa süre içinde Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmış.
Belgrad Şehri ilk defa, Belgrad Kalesi’nin bulunduğu bölgede M.Ö. 3. yüzyılda kurulmaya başlanmış.
M.S. 5. yüzyılda, Batı ve Doğu Roma İmparatorluğu sınırları bu bölge tarafından çizilmiş.
Osmanlı İmparatorluğu ise yaklaşık 350 yıl boyunca bu topraklarda kalmış. Belgrad Kalesi’nde gezerken Osmanlılardan günümüze kadar kalabilmiş çeşme, paşa konağı, hamam ve türbe gibi bir çok eseri görebiliyoruz.
Belgrad Kalesi’nde, Türkçe isimlerin kullanıldığı bir kaç yer de bulunuyor.
Kalenin içersinde Silahtar Ali Paşa Türbesi’ni görebilirsiniz. Silahtar Ali Paşa; III. Ahmet’in sadrazamı, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın da oğluymuş. Venediklilerin eline geçen Mora Yarımadası’nı tekrar fethettiği için Mora Fatihi olarak da adlandırılıyor.

1578 yılında yapılmış olan Sokullu Mehmet Paşa’nın Çeşmesi de yine burada görülebilir. Osmanlı İmparatorluğu Sadrazamlarından olan Sokullu Mehmet Paşa Sırp asıllıymış. Yıldırım Beyazıt’ın eşi de Sırp Kralı’nın kızıymış. Sırp Kralı Lazar, o dönemde Yıldırım Beyazıt’a bağlılık yemini edip kızını Yıldırım Beyazıt’a vermiş.
Günümüzde, Belgrad Kalesi yani Kalemegdan Belgrad Gezilecek Yerler arasında ilk sırada bulunuyor. Yılın hemen her günü turistlerle dolup taşan bölge, aynı zamanda Belgrad şehrinin en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz yerlerden biri.

Belgrad Kalesi’ne Nasıl Gidilir?
Belgrad Gezilecek Yerler arasında ilk sıralarda yer alan Belgrad Kalesi’ne 2 Nolu tramvay hattına binerek “Kalemegdan” durağında inebilirsiniz. Knez Mihailova Caddesi’nden yürüyerek de ulaşabilirsiniz.

2. Knez Mihailova Caddesi
Knez Mihailova, Belgrad şehrini Osmanlılardan geri alan halkın kahramanı bir kişi. Heykelini, Cumhuriyet Meydanı’nın ortasında, Knez Mihailova Caddesi’nin girişinde görüyoruz.
Günün her saati çok kalabalık olan Knez Mihailova Caddesi araç trafiğine kapalı ve Belgrad’ın en ünlü caddesi. Alışveriş için en uygun yerlerden biri olan cadde Belgrad Gezilecek Yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Knez Mihailova Caddesi’nde bir çok ünlü mağazanın yanı sıra güzel vakit geçirip dinlenebileceğiniz bir çok cafe ve restaurant da bulunuyor.

3. Belgrad Cumhuriyet Meydanı – Republic Square
Knez Mihailova Heykeli’nin bulunduğu meydan şehrin en merkezi yeri. Belgrad Gezilecek Yerler arasında olan meydanda; Ulusal Müze, Ulusal Tiyatro ve Knez Mihailova Caddesi’nin başlangıç noktası da bulunuyor.

Belgrad Cumhuriyet Meydanı
4. Aziz Sava Kilisesi-Saint Sava Temple
Dünya’nın en büyük Ortodoks Kiliselerinden biri olan Sava Kilisesi henüz tamamlanmamış. Mimarisi camiye benzeyen Sava Kilisesi’nin yapımına 1935 yılında başlanmış. 2. Dünya savaşı sırasında inşaatına bir süre ara verilmiş. Daha sonra gelen komunist rejim kilisenin yapımına izin vermemiş. 1988 yılına kadar hiç bir şey yapılmamış. İnşaatının bugün bile devam ettiğini ve bunun için kilisede bağış toplandığını görüyoruz.

Belgrad Gezilecek Yerler arasında ilk sıralarda yer alan Aziz Sava Kilisesi’nin yerini aşağıdaki linke tıklayarak görebilirsiniz.

5. Taş Meydan – Tasmajdan
Taş Meydan parkı Belgrad’ın en güzel parklarından biri. Özellikle bahar aylarında mis gibi kokan ıhlamur ağaçlarının altında yürüyüş yapabileceğiniz mekan kızıl renkli St. Mark Kilisesi ile süsleniyor. Kilise 1940 yılında tamamlanmış.

Belgrad Gezilecek Yerler arasında ilk sıralarda yer alan Taş Meydan’ın yerini aşağıdaki linke tıklayarak görebilirsiniz.

6. Nikola Tesla Müzesi
Belgrad Havaalanına adını veren Nikola Tesla 1856-1943 yılları arasında yaşamış bir bilim adamı. Nikola Tesla’nın 300 kadar kendi adına kayıtlı patenti bulunuyor. En önemli buluşları arasında ; uzaktan radyo kontrolü, alternatif akımla çalışan motor, uzaktan kumanda gibi günümüzde de kullanılan ve henüz kullanılamayan bir çok şey bulunuyor. Müzeyi Elektrik Mühendisleri eşliğinde geziyorsunuz. Özellikle Star Wars filminin ilk çekildiği yıllarda ışın kılıcı olarak kullanılan teknolojiyi görebilmeniz ilginç oluyor.
Belgrad’da bu müzeyi gezmenizi özellikle tavsiye ederiz.

Belgrad Gezilecek Yerler arasında ilk sıralarda yer alan Nikola Tesla Müzesi’nin yerini aşağıdaki linke tıklayarak görebilirsiniz.

7. Zemun Bölgesi
Belgrad’da fazladan yarım gününüz olursa, Zemun Bölgesi’ni mutlaka ziyaret edin. Tuna Nehri’nin kıyısında yer alan bölgede yürüyüş yapabileceğiniz geniş bir sahil şeridi bulunuyor. Burada kahvenizi içebileceğiniz ve yemek yiyebileceğiniz bir çok cafe ve restaurant yan yana sıralanıyor.

Millenium Tower – Millenium Kulesi, Zemun’da Görülmesi Gereken Yerler arasında bulunuyor. Gardos Hill – Gardos Tepesi’nde bulunan kule, 1896 yılında açılmış.

8. Skadarlija – Skadarska Street
Belgrad ve Balkanlara ait bir çok yöresel lezzeti deneyebileceğiniz ve tarihi Belgrad ruhunu hissedebileceğiniz cadde, Cumhuriyet Meydanı’na oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Araç trafiğine kapalı olan cadde Belgrad Gezilecek Yerler listenizde mutlaka bulunmalı.
Belgrad’da Yemek olarak mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri Cevapcici. Skadarska Caddesi’nde oldukça güzel mekanlar bulunuyor. Cevapcici bir çeşit köfte özellikle “kajmak” denilen tereyağı ile denemenizi tavsiye ederiz.

Skadarska Street
Skadarka Caddesi üzerinde bir çok güzel mekana rastlayacaksınız. Sırp ve Balkan Mutfağı’nın birbirinden güzel örneklerini bulabileceğiniz bu restaurant ve cafelerde akşam saatlerinde canlı müzik yapan yerler de bulunuyor. Özellikle et ve börek çeşitlerini denemenizi tavsiye ederiz.

Yorumlar